Interview met kunstenares Daphné du Barry
In het vorige artikel zijn we geëindigd ons artikel met de woorden: “Maar van Sint Remigius met wie het allemaal begonnen is, hebben we geen beeld”.
En dat terwijl St. Remigius van 1131 tot 1380, bijna 250 jaar lang, de Patroonheilige van onze kerk was, maar tot overmaat van ramp zijn beeld in onze kerk in 1566 tijdens de Beeldenstorm werd vernield.
444 jaar later in 2011 besluiten pastoor van Meijgaarden en enkele leden van Schutterij St. Remigius op zoek te gaan naar een geschikt beeld van Sint Remigius om weer in onze Basiliek te plaatsen en tijdens de jaarlijkse Sacramentsprocessie mee uit te dragen door de straten van Meerssen, gelijk dat in vroegere tijden ook gebeurde.
Er startte een zoektocht welke uiteindelijk in Reims, de stad van St. Remi(gius), succesvol was. Hier stootten we, aan de zuidzijde van de Saint Remi kathedraal, op een levensgroot standbeeld van St. Remigius waarbij hij koning Clovis tot het Christendom bekeert.
Het beeld bleek gemaakt te zijn door ene zekere Daphne du Barry en in 1996 ingewijd te zijn geworden door Paus Johannus Paulus II.
Vervolgens werd er gegoogled en kwamen we achter het e-mailadres van Daphne du Barry die in Monaco bleek te wonen. In ons beste Frans hebben we toen een e-mailtje aan haar gewaagd welke nog dezelfde dag in het Nederlands werd beantwoord.
Er startte toen een bijzonder prettige communicatie per e-mail, met bezoeken door haar aan Nederland en een bezoek van leden van het Genootschap Remigius aan haar atelier in Toscane.
Daphne is op 5 juli 1950 geboren als Dorethea Maria Daphné Vissinga aan de Utrechtseweg in Arnhem. Ondanks het feit dat ze in Nederland geboren is en haar kunstwerken in de hele wereld bewondering genieten, is ze in Nederland nog maar bij weinig mensen bekend. Misschien komt dat ook wel doordat ze na de middelbare school wegging uit Nederland en alleen nog maar sporadisch terugkwam voor familiebezoek.
Ze studeerde talen aan verschillende buitenlandse universiteiten en had ook nog een kortstondige carrière als zangeres in Frankrijk waar ze 7 platen maakte. In Spanje was ze enige tijd model en ontmoette de kunstenaar Salvador Dali. Ze poseerde voor Dali en leerde via hem haar echtgenoot kennen, een Franse kunstcriticus, Jean Claude du Barry.
Haar echtgenoot introduceerde haar in de kunstwereld. Ze kreeg tekenles van de Hongaar Akos Szabo, en leerde de beelhouwkunst van de Italiaan Marcello Tommasi in Florence, waar ze aan de kunstacademie tekenen en anatomie volgde.
Daphne vertelt: ”Zij gaven mij hun vakmanschap door, leerden me welk potlood ik voor mijn schetsen moest gebruiken, met welk materiaal ik kon werken. Maar vooral leerden ze me kijken en observeren.”
De Griekse beeldhouwers uit de oudheid zijn het grote voorbeeld voor Du Barry. Net als zij gebruikt ze ook het liefst atletische modellen. "Met mijn beelden probeer ik de hoogste graad van schoonheid te bereiken."
In het buitenland heeft ze inmiddels vele grote opdrachten gehad. In Monaco waar ze nu woont, heeft ze beelden gemaakt van prins Rainier en zijn echtgenoot Grace Kelly. Prins Albert heeft zelf voor haar geposeerd.
Toch heeft ze in Nederland enkele spraakmakende beelden gemaakt zoals een beeld van koningin Beatrix op de fiets, in opdracht van de gemeente Rheden welk te vinden is op de Veluwse Posbank.
Ze heeft de koningin zelf nog gevraagd hoe ze het liefst werd uitgebeeld, te paard of op de fiets. “Ze antwoordde me dat ik dat zelf mocht beslissen. Toen heb ik maar de fiets gekozen, want dat is toch typisch Nederlands.”
Ook maakte ze na diens dood, een beeld van een saluerende Pim Fortuyn met zijn beroemde ‘at your service’-gebaar.
Vindt ze dat ze wel genoeg erkenning heeft gekregen van haar moederland? "Ik forceer niks en ik wil me ook niet opdringen. Er zijn genoeg Nederlanders die van mijn werk houden. Maar ik zou het als Hollandse wel heel leuk vinden om meer opdrachten in Nederland te krijgen. Ze kennen mijn naam nu nog niet, maar dat komt nog wel. Misschien pas als ik er niet meer ben. Dat gaat vaak zo met kunstenaars, kijk maar naar Van Gogh."
"In ieder geval ben ik vereerd met de opdracht van het Genootschap Remigius uit Meerssen om een stukje historie van jullie prachtige Basiliek weer in ere te herstellen”.
Daphne besluit met een boodschap aan Meerssen : “Ik wens Meerssen toe dat haar inwoners in navolging van hun voorouders met hun rijke traditie liefde in de wereld mogen blijven brengen als apostelen van de liefde van Christus, dat is mijn wens aan Meerssen”.
“En ik ben er bij in Reims op 5 en 6 mei aanstaande”.