Retabel voor St. Remigius

Zoals we vorige week reeds berichtten is het beeld van St. Remigius veilig aangekomen in Meerssen, waar het officieel zal worden ingewijd op zaterdagochtend 9 juni in onze Basiliek tijdens de pelgrimsmis van de Remigiusparochie uit Schimmert.

Op zondagochtend 10 juni, zal na eeuwen afwezigheid, de Heilige Remigius weer voor het eerst in de Sacramentsprocessie van Meerssen meegedragen worden door schutterij St. Remigius en het Genootschap Remigius.
Vanaf dan wordt St. Remigius uitgestald in een verlicht retabel, waartoe de bestaande biechtstoel naast de doopkapel wordt omgebouwd.

De neo-gotische biechtstoelen in de Basiliek van Meerssen stammen uit 1890 en 1950. In overleg met het kerkbestuur en architect A. Hennissen-Dankbaar is besloten om de, buiten gebruik zijnde, biechtstoel naast de doopkapel om te bouwen tot retabel. Het front van deze biechtstoel wordt daartoe losgemaakt en in zijn geheel naar achteren, tegen de buitenmuur geplaatst.

De nieuwe retabelHet beeld komt in een beveiligde en te verlichten plek in het midden te staan op de plaats waar vroeger de priester de biecht afnam. Het deurtje wordt voorzien van gehard glas en een veiligheidsslot. Ervoor komt een tableau met kaarsjes te staan. Op de zijpanelen komen transparante plexiglas houders met uitleg over St. Remigius van Reims en zijn relatie met Meerssen.

Deze nieuwe retabel van St. Remigius staat pal naast het poortje waar vroeger zijn Benedictijner monniken vanuit de Proosdij de kerk betraden voor het gebed. De nieuwe retabel staat ook evenwichtig met het retabel van de H. Jozef aan de overzijde.

Speurwerk van Luc Koelstra heeft ertoe geleid dat we ook een reliek van de Heilige Remigius in de archieven van onze Basiliek hebben gevonden. Deze reliek, welke vorige eeuw door de pastoor van Hulsberg aan de Basiliek is geschonken, bevat een gebeente van de Heilige Remigius in een houder van 8x5 cm welk ook uitgestald zal gaan worden bij het beeld van Remigius in de nieuwe retabel. De komende weken zal onder leiding van Jan Kerckhoffs door enkele timmerlui op vakkundige wijze de retabel worden gebouwd waarna u vanaf 9 juni een kaarsje kunt op steken bij St. Remigius, net zoals eeuwen geleden onze voorouders dat reeds deden.