Bijzondere processie naar Meerssen

Waarom bijzonder?

Omdat een afvaardiging van de parochie van de Basiliek van Meerssen naar Schimmert komt om samen met ons een beeld van St. Remigius naar Meerssen te dragen. 

Een stukje geschiedenis.

In de tijd van de beeldenstorm zijn er heel veel beelden in vele kerken vernield en kapot geslagen. Dat gebeurde ook in de kerk van Meerssen. Onder andere het beeld van de kerkpatroon van tóen: St. Remigius. Meer dan 400 jaar miste de kerk het beeld van St. Remigius. 

St. Remigius

Het initiatief werd genomen om te zorgen dat het beeld van de heilige weer terugkwam in de basiliek. Schutterij St. Remigius is op zoek gegaan met instemming van pastoor Van Meijgaarden. Genootschap St. Remigius werd opgericht. Zij vonden in Reims bij de basiliek van St.Remigius een prachtig beeld van de heilige die koning Clovis doopt. Ze ontdekten dat de kunstenares in Monaco woonde.

Zij was bereid om het “moederbeeld” aan Genootschap St. Remigius af te staan. Plechtig is het beeld afgehaald in Reims, onder zeer veel belangstelling, en naar Meerssen gebracht.

De verering van St. Remigius is via de monniken van de proosdij in Schimmert terecht gekomen. Al vele eeuwen geleden. Ook al eeuwenlang trekt de voetprocessie vanuit Schimmert naar Meerssen. En naar het schijnt is het aantal deelnemers vanuit onze parochie het grootst. Daarom zal het nieuwe beeld voor de basiliek vertrekken vanuit onze parochie.

Samen hopelijk ook met velen van ons, om het plechtig in te wijden in de Basiliek.