Programma

Een gezelschap van rond de 120 mensen uit Meerssen en omstreken op zaterdag 5 mei en zondag 6 mei reist naar Reims, om aldaar het beeld van Sint Remigius, plechtig uitgeleide te doen vanuit de Saint Remi kathedraal.
In Reims sluit kunstenares Daphne du Barry zich bij ons gezelschap aan, evenals Jo Cortenraedt, hoofdredacteur van Chapeau Magazine, met een filmploeg van L1, welke opnames gaan maken van dit hele gebeuren voor de uitzending van het programma Limbourgois, welke op zondag 20 mei zal worden uitgezonden.

We vertrekken zaterdagochtend 5 mei om 09.00 uur met 2 grote bussen, een materiaalwagen en enkele personenauto’s vanaf café de Keizer aan de Markt in Meerssen.
We reizen in de tegengestelde richting van waaruit de monniken van Reims in 1134 naar Meerssen kwamen om de Proosdij te stichten. Destijds een reis van meerdere dagen met paard en wagen. De reistijd bedraagt nu ongeveer 4 uur, maar we stoppen rond 11.30 uur, vlak over de grens in Frankrijk, voor een lunch, verzorgd door onze slager Jurgen Hollands en onze sterrenkok Frank Maenen.

Vervolgens wordt de reis voortgezet en zullen we rond 14.30 uur arriveren bij de abdij Saint Sixte aan de rue du Lieutenant Herduin 6 in het hartje van Reims, halverwege de ‘Basilique Saint-Remi’ en de ‘Cathédrale Notre-Dame de Reims’.
Vanwege de beperkte beddencapaciteit voor gasten (max 57), in abdij Saint Sixte, overnacht de helft van ons gezelschap in een hotel in Reims terwijl de andere helft dus overnacht in de abdij Saint Sixte.

De abdij Saint Sixte zal dat weekend als thuisbasis voor het hele gezelschap functioneren. Hier zullen we voor alle activiteiten verzamelen, gezamenlijk ontbijten, lunchen en dineren. Ook het avondprogramma van zaterdag 5 mei wordt hier verzorgd. Onze gasten die in het hotel overnachten zullen daar steeds opgehaald en teruggebracht worden.

Nadat iedereen zijn spullen op de kamer heeft gezet, en de ontspanningscommissie het decor voor het avondprogramma heeft opgebouwd, verzamelen we om 15.30 uur in de zaal van de abdij voor een excursie door het centrum van Reims.
Daarvoor worden we opgedeeld in groepen en onder begeleiding van een Armeens- en een Russisch sprekende gids (de enigste beschikbare meertalen gidsen) rondgeleid worden langs o.a. de ‘Basilique Saint-Remi’ (waar Sint Remigius ligt begraven) en de ‘Cathédrale Notre-Dame de Reims’ (waar koningin Gerberga ligt begraven).

Om 19.30 uur start het avondprogramma met een gezamenlijk diner in de zaal van de abdij welk wordt verzorgd door de keuken van abdij Saint Sixte. We weten niet wat er op het menu staat maar laten ons verrassen. De meeste geestelijken zien er in ieder geval niet uitgehongerd en uitgedroogd uit. Na het diner volgt er nog ‘fromage’ en start gelijk het avondprogramma in dezelfde zaal. Enkele leden van Schutterij St. Remigius, aangevuld met een professionele acteur uit Maaseik, gaan middels een 8-tal sketches, de geschiedenis van Meerssen uitbeelden. Hierin zullen historische gebeurtenissen die Meerssen op de kaart hebben gezet, de revue passeren.
We noemen; De Romeinse villa Herkenberg, het Verdrag van Meerssen, Proosdij gesticht door monniken van Reims, Bloedwonder, Proost Jean de Beaufort werft fondsen en bouwt huidige basiliek, Brandwonder, verheffing tot Basilica Minor en tot slot natuurlijk de gebeurtenis waar we op dat moment allen middenin staan; het terughalen van het beeld van Sint Remigius naar Meerssen.

Hierna zal er middels een gezellig samenzijn, onder het genot van een glaasje bier of wijn, op de klanken van DJ Remi nog gedanst, gezongen en nagepraat kunnen worden. We zijn er immers toch, dus bouwen we ook een feestje.

Zondagochtend 6 mei is er gezamenlijk ontbijt om 08.00 uur in de zaal van abdij Saint Sixte. Om 10.00 uur staat, voor de abdij Saint Sixte, iedereen klaar om in processie achter schutterij Sint Remigius, Genootschap Remigius en de draagbaar met het nieuwe beeld van de Heilige Remigius, op te marcheren richting de Saint-Remi basiliek.
Daar zullen we ons opstellen rond het grote beeld van Saint-Remi en zal Jo Cortenraedt voor het TV programma Limbourgois opnames maken en enkele interviews doen met o.a. kunstenares Daphne du Barry, deputé Noël Lebens, Pastoor van Meijgaarden, enkele leden van het Genootschap Remigius en schutterij St. Remigius.

Om 11.00 uur zal vervolgens, onder de klanken van het klaroenkorps van de schutterij, het gezelschap door de hoofdpoort de Saint-Remi basiliek binnengaan en begint de uitgeleide ceremonie. Tijdens de zegening van het beeld van de Heilige Remigius door Pére Lefevre van de Basilique Saint-Remi, zal een combo, samengesteld door Stijn Somers, muziekinstructeur van schutterij St. Remigius, de sfeer naar hemelse hoogten brengen.
Aan het eind van de plechtigheid zullen we in processie de Basilique Saint-Remi door de hoofdpoort verlaten en met het hele gevolg door de stad afmarcheren richting abdij Saint Sixte waar we om 13.00 uur nog een diner krijgen aangeboden.
Tijdens dit diner zullen kunstenares Daphne du Barry, deputé Noël Lebens, Pastoor van Meijgaarden, enkele leden van het Genootschap Remigius en schutterij St. Remigius het aanwezige gezelschap toespreken.

Om 15.00 uur vertrekken we allen richting Meerssen om daar rond 19.00 uur te arriveren. Met 1 persoon meer dan we kwamen, namelijk Remigius.

Toch zult u tot 9 juni moeten wachten, wilt u hem zien. Officieel wordt het in Meerssen ingewijd op zaterdagochtend 9 juni in onze Basiliek tijdens de pelgrimsmis van de Remigiusparochie uit Schimmert.

Op zondagochtend 10 juni 2012, zal na eeuwen afwezigheid, de Heilige Remigius weer voor het eerst in de Sacramentsprocessie van Meerssen meegedragen worden door Schutterij Sint Remigius en het Genootschap Remigius.
Vanaf dan wordt Sint Remigius uitgestald in een verlicht Retabel, waartoe de bestaande biechtstoel naast de doopkapel wordt omgebouwd. In overleg met het kerkbestuur en architect A. Hennissen-Dankbaar, is deze biechtstoel gekozen omdat deze het kortst bij de plek staat waar de monniken van Sint Remigius vanuit de aangrenzende Proosdij, de kerk betraden voor het gebed.

We zijn trots dat we dit alles mogen meemaken en ontvangen mooie reacties uit Meerssen, maar ook van trotse oud Meerssenaren, ver daarbuiten. Er is daarom inmiddels besloten om deze historische reis naar Reims en vervolgens de inwijding in Meerssen, inklusief de vele voorbereidingen, in boekvorm uit te brengen.